Friday, October 22, 2010

seloka 5 AMANAH ; by dila

Assalamualakum pembuka bicara,
salam sejahtera untuk pembaca,
5 AMANAH membuka cerita,
suka duka kami bersama.

macam- macam ada dikelas kami,
penuh drama padat beraksi,
dibintangi 13 putera 16 puteri,
adventure woi...kelas nie..

sebagai peneraju 5 AMANAH,
amat dihormati berkeperibadian tinggi,
masa mengajar tak pernah marah,
CIKGU HARYATI paling kami sayang.

hobi budak ni pelik sekali,
gigit pen tak henti-henti,
bila senyum muka berseri-seri,
inilah dia MOHD HASIF tok ketua kami.

assistant monitor itulah tugas,
Hasif lesap dialah pengganti,
orangnya lembut tapi tegas,
THANISHA SELVAM empunya diri.

dalam kelas dialah ceti,
memeras ugut tak henti-henti,
kalau tak bayar habislah kami,
FADILAH akan menjelma dalam mimpi.

kecik molek badan budak nie,
DBKU jawatan yg diberi,
pipinya 'chubby' comel sekali,
KHAIRUNNISA , kenapa tak tinggi lagi.

naik skuter setiap hari,
badan kurus menawan sekali,
mencantikkan kelas memang dia punye duty,
FAIZNUR ketua alam flora kami.

MOHD SYAHID nama diberi,
suka tido time cikgu mengajar,
menyakat orang memang dia punye hobi,
siapa kawan dengan dia banyak-banyaklah bersabar.

lemah lembut si gadis sunti,
bila ketawa mukanya merah,
sebagai 'puteri' di kelas kami,
itulah dia IDA AMIRAH.

Angan-angan tinggi sekali,
nak pakwe orang dari 'KOREA',
name budak nie SUTHASHINI,
tak dapat 'KOREA' mutusamy pon jadilah...

AHMAD AIZAT pelajar baru,
attitude diri belum dikenalpasti,
walaubagaimanapun harap otak tak haru,
bila dah masuk ke kelas kami.

masa belajar sentiasa lapar,
rajin bawa bekal hari-hari,
mukanya polos bermata besar,
siapa lagi kalau bukan WAN AMNI.

orangnya kemas berkaca mata,
bila bercakap mencairkan dunia,
MOHD FIRDAUS si bibir merah,
jangan puji lebih-lebih nanti awek dia marah.

bila senyum sepenuh hati,
agak pendiam, rajin sekali,
kalau ketawa memang susah nak berhenti,
FAZATUL AKMA nama diberi.

HENG dan CHOO sahabat sejati,
dalam kelas asyik duduk bersebelah,
ini saja apek yang ada kat kelas kami,
yang lain semuanye dah menyerah.

diam-diam ubi berisi,
budak pandai lagi baik hati,
orangnya kurus ditambah dengan tinggi,
SHAHIRA BADROL HISHAM,
janganlah meninggi lagi.

sekali pandang macam nia ramadani,
orangnya bijak berkeyakinan tinggi,
budak baru di kelas kami,
VALERIE DIANDRA QUAH manis sekali.

sungguh manis senyuman diberi,
tahi lalat menambah seri,
SITI NORATHIRAH empunya diri,
suara kecik memikat hati.

jeling-menjeling ZAINUDDIN dan JANANI,
VINOD dan GHEVIL sakit hati,
umpama cerita hindustan kat tv,
satu perempuan tiga lelaki.

kalau pasal gelak memang dia punya hobi,
lawak tak menjadi pun dia bantai sekali,
sangat periang di kelas kami,
SITI SARAH NURUL LIYANA panjang nama budak nie..

ratu rock trademark diberi,
suaranya serak unik sekali,
NUR AMALINA NADIA gerangan diberi,
pakai tudung tiga segi.

UMI SYAFIERA sedap nama ni,
mulut kecik tapi celupar,
kalau tak kenal memang tak puas hati,
tapi sebenarnye dia ni baik lar....

timbul pula jejaka skema dikelas kami,
muka serious tapi dia memang funny,
kalau dia takde kelas terasa sunyi,

itulah penangan kuasa SUPERMAJDI.

Lenggang -lenggok si anak dara,
nampak kecik tapi kuat lari,
dia nie sah-sah dah berpunya,
ATIQAH YUSUFF famous gak budak nie.

ZAKUAN NAZARI budak pendiam,
kat dalam kelas asyik termenung,
cikgu mengajar nampak muka macam faham,
bila ditanya soalan kelam-kabut mintak kawan tolong.

control macho setiap masa,
kat dalam kelas dikenali sebagai 'BEGAR',
SHAHEERAN ANAZ baik punya nama,
mangsa buli sudah semestinya.

MOHD RADI berbaju biru,
tangan je besar tapi tulisan mak aii...keciknye,
bila bercakap mesti merepek punya,
dah termaktub perangainya begitu.

perangai kami memang tak masuk akal,
kekadang memang menyakitkan hati,
5 AMANAH sememangnya nakal,
namun SPM dekat dihati.

sepuluh jari memohon kemaafan,
jika ada salah dan silap atau terguris hati,
restumu GURU kami sentiasa dambakan,
sebagai bekalan di Dewan nanti.

wink**
sayonara

cinta tiada sebab

Dalam satu kisah percintaan yang menarik. Sepasang suami isteri berjalan di tepi sebuah tasik yang indah. Kemudian mereka berhenti di sebuah bangku yang disediakan di tepi tasik. Kemudian si isteri bertanya kepada si suami. Ini dialog mereka
Isteri : Mengapa abang menyukai saya? Mengapa abang cintakan saya?
Suami : Abang tidak boleh menerangkan sebabnya, namun begitu abang memang menyayangi dan  mencintai Sayang!
Isteri : Abang tak boleh terangkan sebabnya? Bagaimana abang boleh katakan abang sayang dan cintakan saya sedangkan abang tidak boleh menerangkannya.
Suami : Betul! Abang tak tahu sebabnya tetapi abang boleh buktikan bahawa abang memang cintakan Sayang!
Isteri : Tak boleh beri bukti! Tidak! Saya hendak abang terangkan kepada saya sebabnya. Kawan-kawan saya yang lain yang mempunyai suami dantemanlelaki, semuanya tahu menerangkan mengapa mereka mencintai. Dalam bentuk puisi dan syair lagi. Namun begitu abang tidak boleh terangkan sebabnya
Si suami menarik nafas panjang dan dia berkata "Baiklah! Abang mencintai Sayang sebab sayang cantik, mempunyai suara yang merdu, penyayang dan mengingati abang selalu. Abang juga sukakan senyuman manis dan setiaptapak Sayang melangkah, di situlah cinta Abang bersama Sayang!"

Si isteri tersenyum dan berpuas hati dengan penerangan suaminya tadi.Namun begitu selang beberapa hari si isteri mengalami kemalangan dan koma. Di hospital, Si suami amat bersedih, di sebelah katil isterinya..si suami bersuara..


"Sayang! Jika disebabkan suara aku mencintai mu... sekarang bolehkah engkau bersuara? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu. Jika disebabkan kasih sayang dan ingatan aku mencintai mu...sekarang bolehkah engkau menunjukkannya? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu. Jika disebabkan senyuman aku mencintai mu... sekarang bolehkah engkaut ersenyum? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu. Jika disebabkan setiap langkah aku mencintai mu.... sekarang bolehkah engkau melangkah?Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu. Jika cinta memerlukan sebabnya, seperti sekarang. Aku tidak mempunyai sebab mencintai mulagi. Adakah cinta memerlukan sebab? Tidak! Aku masih mencintai mu dulu, kini, selamanya dan cinta tidak perlu ada sebab.air mata mengalir secara tiba2 di pipi si isteri yang sedang koma mendengai kesucian cinta suaminya..


"Kadangkala perkara tercantik dan terbaik di dunia tidak boleh dilihat, dipegang. Namun begitu... ia bolehdirasai dalam hati."


wink**
sayonara




Thursday, October 14, 2010

lipas..kera n jin


wah...napew lain macam jew tajuk post kali nie yeak??? pnuh ngan maksud tersirat..tak leyh wat pela..tetibe otak terencat nak wat post pasal mnde nie..so..wat jela..best gak klo dapat ngutuk c lipas, kera n jin nie..sumeryee sahabat baikku d cnie..tak de dorang tak trun mkn laa aku..huhuhu..tp aku plek..cne ntah terbit nama lipas, kera n jin nie..cam nak g tnye kat penaung die lak..klo lipas tue aku pham sgt..tp y jin n kera tue agak pelik gak laa...hehehe.. sori lipas..mereka bertiga nie penuh ngan ragam masing2 y leyh wat aku pening kepala n gelak ketawa sampai urat kentut nak terputus..haha..sgt lucu..apew pun..nak gtau gak y mereka btiga nie datang dari Sabah..lipas n kera n jin sabah..

c lipas 

 paling tinggi antara kami..metal (konon) hehehe..suke wat lawak..tapi klo tak pat ikut kple die..mmg rase cam nak patahkan jew sesungut die tue taw..akan rase sakit ati..sukew gurau ganas.. ( dasar jirapah) eh..jirapah lak??? lupew nak gtau..lipas nie leyh tukar2.. jap lipas..jap jirapah..jap belalang..hehe..abis laa aku klo c lipas bce nie..anti ditukkul2 kple ku nie..hehehe..apew pun..c lipas nie ok wpun otak adew shot sket..adew gak laa sifat2 amek berat dalam dri die and die sgt pndai wat org bgelak ktwe smpai nak pcah n terkluar isi perut..itu laa y sbenar..huhuhu..c lipas nie gak sgt2 slumberk..ikut suke suki die jew nak wat apew..jnji die senang ati..tapi..die cepat pickup..jgn laa tersilap cakap..tersalah sebut..abes laa ko diejek anti..diolok..hehe..panjang klo nak cter pasal lipas nie..tp y pasti..wpun mental..ttp jiwang..hahahahaha..maaf lipas..

c kera

kera oh kera..jgn laa ko kjar gurl2 tue n mengamuk kat tiang lampu tue kera..hahahaha..lucu bah ko nie kera..ok..cter pasal kera lak..die nie ramai sgt peminat..dimana sajew adew jew y akan menyebut namew kera nie..kekadang aku n lipas berpandangan n akan mule mngolok c kera nie..hehehe..tak dinafikan c kera mmpunyai rupew paras y ok laa..klo tak..tak laa ramai y minat kn..kera nie cam c lipas..sukew wat kami ketawa..klo dorg b2 da bgabung abis laa..mmg tak kering gusi laa..dibasahi ngan gelak ketwa jew..huhuhuh..n kera sgt amik berat pasal aku n lipas n jin..sukew berdakwah..hahahaha..kre ngajar kitorang laa..kekadang insap gak nie..hahaha..n sgt sukew wat somtg y mgaibkan diri die sdri..hhaha..n y best yee kera akan kalah ngan c lipas..lipas y kcik ( hakikatyee besar) pon leyh menang..memalukan betul..huhuhuhu..kera..tanx..

c jin

hahahahaah..jin pakai tongcik..jin..sayang ko sgt2..hope ko akan trus jd jin..hehehehe..jin y kcil n chumel..jin nie sgt best..biler giler die datang c kera n lipas pun pening pale..tak tau nak wat apew..aku pun pening pale gak..smpai penah nak terlanggar tmpat bomba tue..jin2..jin nie samew jela ngn lipas n kera tue..giler gak..n kuat makan terung..n klo nak beli apew2 tuk jin..senang sgt2 coz..apew y aku sukew..die akan sukew..senang..tak payah pening2 kepala kan..agpun jin nie tak byk songeh..huhuuhu..jin nie kekadang srius..takotyee tgk mate die biler die srius..cam nak mkn orang..hehehe..jin nie adew psamaan ngan kera..so..klo kera nk smbang bab2 y tak sebati ngan dri aku o lipas y slumberk jew nie..die akan smbang ngan jin..hahahaha..nme pon jin kan..mmg senang ngan ngn sumew..hehehe..sori jin kcik..hehehe..


sbg kesimpulanyee..korang ber3 sgt2 best..sntiase bergelak ktwe n nangis bersama..aku sayang korang..sbb korg kawan aku..n hope kite akan trus berkawan smpai laa biler2.. :) ..n untuk pgtahuan umum..kami ber4 mmg sntiase bersama biler free..huhuhuhu..n tyme tue kegilaan akan muncul...we r frewnz n bestbuddy..dun t8 them from me..n jgn jeles k..n jgn tnye "korang2 kapel yeak?" hate dat ques.. blom tibe mseyee..hahaha..bye..

wink**
sayonara

Monday, October 11, 2010

muka KESIAN

tarikh tak bapew nak ingat coz tak amek tau pasl mnde nie pada aslyee..tapi tak tau npew nak msukkn jugak dalam blog kali nie..bialah terselit skit2 kan..kali nie nak cter pasal aku sgt pndai wat muke kcian a.k.a chumel.. ( prasan ) ..
tyme nie dalam kul 10.15 malam..aku turun cafe ngan my best buddy c pp..kitorang trun kre lambt laa coz simple land nak tutup daa tyme nie..bukn tutup kdai..tp da xnak mgoreng2..huuu..pemalas..aiseyh..datang laa kitorang yang tak tau malu n sgt2 ksian nie..tnye kakak y jge kaunter tue..adew ag tak goreng2??? die cakap :

kaunter : tak dela dik..abis..
aku       : tu kak..byk lg tue (smbil tnjuk kat bekas tapuwei y pnuh ngn mee..kuetiow..nasik)
kaunter : tp nak tutup da dik
aku       : akak, leyh laa..lapar laa ( sambil wat bibir kebawah.mntak smpati)

lalu......kakak tue tnye kat sorang abg y tgh masak kat ctu either pesanan dtime o tak..abg tue pun memanjangkan lehernyee cam zirafah n tgk arah kitorang..aku senyum laa.. ( snyum kesian ) then,abg tue snyum blik n cakap, BOLEH...  ape lagi.. mule laa aku memesan nasik goreng seafood 2,nasik goreng pataya seafood 1 n mee goreng basah 1..4 tueeee..rugi r klo korang tolak oder kitorang nie..hihihihihi..tapi..bukan aku y mkn sorg..aku mkn nasik goreng seafood jew..y lain tue tuk pp..jum..n efa my roomate..sgt2..knyang..apew2 pun..mekasih tuk abg smple land kerana terpikat ngan muke ksian aku nie..hihihihihi...nextyme trun mkn kul 12am trus laa tiq..huhuhu..


wink**
sayonara

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget